icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Plustalent
Nieuws 07/02/2022

Midlancen in de praktijk: Zo werkt het

Plustalent

Als professional heb je misschien al eens van midlancen gehoord. Het is een combinatie van freelancen en werken in een vast dienstverband. Je krijgt betaalt per gewerkt uur, maar kunt rekenen op een vangnet als je geen opdracht hebt of bij verzuim. Bij PlusTalent Onderwijs Management werken bijna al onze interim-managers als midlancer. Waar moet je aan denken als je gaat midlancen? In dit blog bespreken we de praktische kant.

Midlancen op papier

Als midlancer ben je voor de wet bij ons in loondienst. Je krijgt een fulltime contract voor onbepaalde tijd. Hiermee ben je wettelijk verzekerd, en heb je recht op:

  • ontslagbescherming;
  • AOW;
  • WW;

doorbetaling bij ziekte en als je geen opdracht hebt.

Vakantiedagen

Bij een vaste baan krijg je een bepaald aantal vakantiedagen, meestal zo’n twintig per jaar. Als midlancer bij PlusTalent Onderwijs ManagementXX bepaal je zelf of je vrij neemt, of dat je liever doorwerkt. Je hebt uiteraard wel met de vakanties in het onderwijs te maken waarbij je meestal vrij bent.

Ziekte

Als je ziek bent, ontvang je een daggeldvergoeding.

Wet DBA

Freelancers zijn onderworpen aan de wet DBA. Deze wet regelt de arbeidsverhouding tussen een werkgever en een zelfstandige. Het basisidee is de zelfstandige te beschermen en schijnzelfstandigheid te voorkomen. Maar in de praktijk kan deze wet een belemmering vormen, want een zzp’er mag hierdoor niet te lang aan eenzelfde opdracht werken.

Als midlancer valt je werk niet onder de wet DBA. Je kunt langdurig aan een opdracht werken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het als verkapt loondienstschap wordt gezien.

Hypotheek en huis

Als midlancer krijg je van ons een werkgeversverklaring wanneer je een huis wilt kopen.

Jouw uurtarief en betaling

Als midlancer werk je per uur, voor een vast uurtarief. Je tarief is afhankelijk van je ervaring en opleidingen, en je mag er zelf invloed op uitoefenen.

Vervolgens krijg je zeventig procent van het vastgestelde uurtarief. De overige dertig procent gaat terug naar het bedrijf. Hiervoor ontzorgen we je op administratief en financieel gebied en heb je een vangnet als je ziek bent of geen opdracht hebt.

Jouw werkplek

Je bepaalt voor een groot deel zelf waar je gaat werken. Wij zoeken de opdrachtgevers en opdrachten uit, en jij bepaalt of je voor de opdrachtgever wilt werken of niet. Je kunt invloed uitoefenen over de inhoud van je opdracht, het aantal uren en de reisafstand.

Acquisitie

Als bureau gespecialiseerd in detachering in het onderwijs, hebben we veel contacten en referenties. Hierdoor werken we samen met interessante partijen. Maar daarnaast zijn we nog steeds continu bezig met acquisitie. Wij zorgen voor interessante en passende opdrachtgevers. Dit hoef jij zelf dus niet te doen.

Administratie

Als midlancer hoef je geen uren bij te houden, facturen te versturen of premies te betalen. Je bent alleen verantwoordelijk voor je jaarlijkse belastingaangifte, net zoals bij elke andere baan.

Opleiding

Als professional wil je natuurlijk op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen je vakgebied. Dat doe je met de juiste opleidingen of het volgen van bijeenkomsten die wij deels vergoeden.

Ondersteuning

Als midlancer sta je er niet alleen voor. Bij vragen of twijfels, of als je inzichten nodig hebt, kun je rekenen op je vakinhoudelijke collega interim-managers of je business manager.

Samenwerken

Als zzp’er sta je er vaak alleen voor, wat soms lastig kan zijn. Als midlancer ben je onderdeel van een team, op de werkvloer van je opdrachtgever, én via ons, met je andere collega’s. Daardoor werk je nooit alleen.

Vervoer

Als midlancer kies je zelf of je gebruik wilt maken van een auto van de zaak. Wij bieden hiervoor een leaseregeling aan, maar je kunt ook je privéauto gebruiken en je zakelijke kilometers declareren. Als je liever met het openbaar vervoer reist, kan dit natuurlijk ook. Deze kilometers kun je declareren.

Uitbetaling

Als midlancer werk je soms onregelmatig, maar je krijgt je betaling elke maand op een vaste dag. Wij schieten je salaris in zekere zin voor, waardoor je weet dat het op een vaste datum binnenkomt. Heb je meer of minder gewerkt? Elke drie maanden doen we een herberekening.

Debiteurenrisico

Als zzp’er loop je altijd het risico dat de opdrachtgevers niet betalen, uitstel aanvragen of zelfs failliet gaan en je je betaling dus niet ontvangt. Maar als midlancer bij PlusTalent Onderwijs Management hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wij dragen alle risico’s van debiteuren.

overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met PlusTalent!