icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Plustalent
Nieuws 17/05/2019

Vijfde proeverij 'Paradigmashift in Onderwijs-management': een groot succes!

TriamFloat

Gisteravond stond de vijfde Proeverij van PlusTalent Onderwijs Management en TriamFloat Onderwijs op het programma. De ruim 50 genodigden uit het MBO EN HBO proefden vanuit meerdere invalshoeken aan het thema: 'Paradigmashift in Onderwijsmanagement: nieuw onderwijs met oude bouwstenen.' Maar liefst vier inspirerende sprekers namen het woord: zij namen ons elk vanuit een eigen expertise mee in het onderwerp. Daarna gingen de deelnemers én sprekers in kleinere groepen uiteen voor het interactieve gedeelte van de bijeenkomst.

Download de terugblik

Proeverij / pdf - 1.71 MB

Wie waren de sprekers?

Aad Knetsch, directievoorzitter van het ROC Amsterdam beet het spits af over “Onderwijs in een grootstedelijke omgeving”. Hij vertelde over de impact van de straatcultuur binnen een school, als deze voor 90% uit migrantenjeugd bestaat. En de invloed van de pedagogische driehoek: straat-school-thuiscultuur. Hoe scheppen we een nieuwe cultuur van samenwerking in het gehele systeem van onze school? Het leidde o.a. tot een nieuw gezamenlijk vocabulaire waar iedereen zich nu in herkent.

Jos Kusters, voorzitter Raad van Bestuur VISTA college, nam het presenteerstokje over. Hij schreef de publicatie: “Ecosystemen Beroepsonderwijs en bedrijfsleven.” Zijn visie is: de huidige ketenbenadering werkt niet meer. Jos gelooft in ecosystemen: een nieuw partnership tussen het MBO en het bedrijfsleven. "En daar heb je wendbaarheid en innovatie voor nodig.”  

Spreker drie Maxime Vollers (onderwijsadviseur en ontwikkelaar op het ROC Mondriaan/Kennis- en Praktijkcentrum) is voorstander van interdisciplinair opleiden. Hij gaf een voorbeeld uit hun opleidingsprogramma rond Energietransitie: studenten worden opgeleid als “next professionals”, om de mismatch in de arbeidsmarkt op te lossen. De toenemende vraag naar zonnepanelen bijvoorbeeld, vereist vakmensen uit de elektrotechnische installaties techniek, werktuigkundige installatie techniek en bouwkunde. Next professionals hebben deze kennis in huis!

De laatste spreker, Giel Kessels, is docent en ambassadeur BVMBO Summa Collega. Hij vertelde op aansprekende en humoristische wijze hoe een kleine groep docenten zorgde voor een aardverschuiving, met als motto “Stop met denken, maar doe!” Zij stapten af van traditioneel onderwijs en -processen en experimenteerden met nieuwe werkvormen zoals: ‘’koop een auto op de sloop’’.  

Na deze presentaties gingen de deelnemers uiteen in groepen en sparden in een ‘’World Café’’ met de sprekers over een prikkelende stelling. En het was in alle opzichten een proeverij: tussendoor werden er heerlijke hapjes en drankjes geserveerd.

De deelnemers waren enthousiast over de kwaliteit en de diversiteit van de sprekers. Het is leuk om met elkaar in gesprek te gaan over jouw vakgebied en de vraagstukken waar je tegenaan loopt. 

Heb je zelf een interessant thema of wil je een keer een bijdrage leveren aan een Proeverij?
Neem contact op met Lisette Bultema.

 

Overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met PlusTalent!